torsdag 21 augusti 2014

Race report Kalmar
Jag är klar för Ironman World championship på Hawaii! Mitt stora mål uppnåddes lite tidigare än jag nånsin trott, kanske för snabbt. Och även om jag har börjat smälta det nu känns det samtidigt lite tomt. Jag måste sätta upp ett nytt långsiktigt mål.

Korta versionen

5a i min agegroup. 28 totalt
Total tid : 9.24.04
Simning : 1.10.05
Cykling : 4.54.14
Löpning : 3.15.06

Långa versionen

Jag hade nog mitt livs race och raceplanen höll till 99%. Nytt för i år i Kalmar var att det var rullande start i simningen med självseedning, och tidtagningen började när man gick ned i vattnet. Skönt då det sållade bort en del stridspittar som överskattar sin förmåga och ska först iväg. Ställde mig en bit bak i 1.10. En bra dag skulle 1.10 vara görbart. Kom upp från simningen och fick rapport från Sussi att tiden var 1.13 ish från Pro-startskottet som var 5min före agegroupers. Positivt besked då jag inte hade den känslan under simningen.

Fick till en bra växling och var relativt snabbt upp på cykeln. Men måste fixa triskor, framför allt om jag ska börja köra mer halv-IM. Fortfarande en minut långsammare än många av de jag slåss med.

Petade i mig en bar innan Ölandsbron enligt plan och började trycka på i vänsterledet. Hade ett långt pärlband av snabba simmare som jag skulle ta mig om och gick på lite hårdare än tänkt för att slippa ryckig körning. Första 7-8 milen hade jag ett snitt på 250watt och 39.2km/h. Lite hybris men började ta ned det mot planerade 230watt. Hejade och peppade på dem jag kände igen. Rejäl motvind österut på öland och a det kändes tungt. Jäkligt skönt med wattmätaren då. Läst efteråt att visa låg och snittade 20-25 där vilket inte är så peppande. Här nånstans blev det dags för ett toalettbesök också. Lång dag och kände att det var värt de två extra minutrarna. Fick lite extra boost vid vändpunkten i Kalmar där Sussi, spiftältet och väldig massa annan publik stod.

Delen som körs på fastlandet tycker jag personligen är tråkigare och tyngre. Är väl en kombination av trötthet, energibrist och mindre folk längs vägen. Lyckades ändå trycks på 220-230 watt större delen och fick till en cykling på 4.54.13 ink toastopp.

Var rejält less på sadeln i slutet och det var en fröjd att gå ut på löpningen. Ytterligare en skillnad från förra året var att man nu påbörjade löpningen genom centrala Kalmar innan man springer ut i villaområdena. Sådant sjukt drag. Sprang själv och det hade väl inte varit alltför många som påbörjat löpningen vid den tidpunkten. Kände mig som en jäkla rockstar när alla hurrade och klappade när man sprang förbi.

Även löpningen gick lite hårt i början. Första kilometrarna gick runt 4-tempo. Det sjönk dock rejält efter andra toalettbesöket och låg på 4.30 när jag var klar. Gott så, var ju där jag skulle försöka hålla mig. Hade med med 2 enervit liquids och fick ytterligare 4 langade av sussi vid den aidstation för langning. Och lyckades faktiskt få i mig samtliga denna gång. Drack vatten då och då vid stationerna men aldrig sportdryck eller gel. Första varvet var ok, andra började kännas tungt och jag drog mig till minnes hur vidrigt jobbigt en Ironman är. En halv ligger man och kör på hårdare, men du går inte ner i botten på energi och kraft som du gör på en hel. 3e varvet var bara bevarelsedrift och försöka hålla tempot under 4.39 totalt. Hade en femkilometrare på 4.40 och en på 4.50. Sista två km lyckades jag dock gräva i botten av mig själv och få till 4.22-tempo. Kan ha varit för att jag såg en del med alla tre armbanden man behöver för att få i mål och inte hade en aning om de var i min agegroup eller inte.

Under löpningen hann jag tänka en del, bla att detta är helt vidrigt. Det blir inga fler ironman på ett tag, nu ska jag satsa på halva distansen. Men det var ju innan jag visste att jag kvalat till Hawaii. Det är ju något man inte kan tacka nej till om man inte redan varit där. Så nu blir det minst en till.

Det finns nog inte många tävlingar där man får sådant publikstöd som Kalmar. Man måste älska den. Var själv och tog emot hjältarna under heroes hour och det var fortfarande fullt med folk ute och hejade då. Alla lika glada.

Var flera från löpargruppen Terrible Tuesdays som också körde kalmar. Jag har på senare tid fått enormt bra sparring därifrån vilket man kan förstå då det inte var mindre än 8st som tog slots till hawaii! Kommer bli en grymt rolig resa i oktober.


Nu fortsätter lökandet i Nice några dagar till. Sen kanske det är dags att fundera på träning igen.- Posted using BlogPress from my iPad

1 kommentar: